Multichannel DIs

Want to rant about which speaker is best, or why you love/hate a certain mic, preamp, console, DAW, etc.? This is the place for that.
Dr Space
New Member
Posts: 8
Joined: Wed, 2019-Sep-25, 05:47
Location: Portugal
Contact:

Multichannel DIs

#1

Postby Dr Space » Sun, 2020-Feb-23, 06:48

I am gearing up to finally build my studio and a thinking about Direct boxes. I will record mostly rock music (guitars, bass, drums, keyboards) in the studio and will need some DI boxes but I was thinking to decrease clutter, it could be very handy to just have a few multichannel DIs build directly into the wall. Has anyone done this? Is this a good or bad idea? I was also thinking along similar lines that would be best to have 8 channels mounted in 3 of the 4 walls of the live room (since I will run 24 channels) and these can then connect to the pre-amps. This type of stuff was not in the design Stuart made for the construction (at least I don't think it is in the sketch up file).

Thanks for your input. Top view is below.
scott
Attachments
top view- draft small.jpeg
Top view from sketch up design.



User avatar
Soundman2020
Site Admin
Posts: 371
Joined: Thu, 2019-Sep-19, 22:58
Location: Santiago, Chile
Contact:

Multichannel DIs

#2

Postby Soundman2020 » Tue, 2020-Feb-25, 16:24

Dr Space wrote:Source of the post it could be very handy to just have a few multichannel DIs build directly into the wall.
You could do that, yes. Build them into the stage box panels themselves, to have some dedicated sends for instruments.

I was also thinking along similar lines that would be best to have 8 channels mounted in 3 of the 4 walls of the live room (since I will run 24 channels)
I would go with more than that. Even if you only have 24 channels on your console, I would still have way more than that for actual lines from the LR to the CR. Normally you have a patch bay somewhere close to the console where you can select which feeds from where are actually hooked into the console (or DAW) inputs. Its common to have most of those normalized for "standard" situations (such as having the first ten feeds coming form the drum mics, direct to the first ten inputs on the console), and then only use patch cables when you need to change that, and do something different. That gives you greater flexibility, and simplifies your life: You don't need to running into the LR each time you want to select a different input: just make a patch.

This type of stuff was not in the design Stuart made for the construction (at least I don't think it is in the sketch up file).
Actually, it is! :)
Scott-Live-Room-View-0.jpg
On the front wall of the live room, under the window. (That was an earlier version of the studio, when we still had a window in that wall, and no windows in the stone wall).

You can see it more clearly here:
Scott-Live-Room-View.jpg


There's also another one on the opposite wall, under the window to the Control Room:
Scott-Live-Room-View-2.jpg
Scott-Live-Room-View-3.jpg
Each of those has 16 XLR sends, 8 XLR returns and 8 LRS plug lines. Those are normally for things like headphones and for amps, but they could go in either direction, depending on how you patch them, in the CR. You could use a few of those for direct boxes, certainly.

Those panels are basically just meant to be place holders (similar to most of the acoustic treatment show there), and would likely be different in the actual room. You would probably want several CAT6 and USB channels on each panel as well, and maybe other things too.

But that's the general concept, and having some DI built into the panels themselves makes sense.

One other thing: I would suggest that you bury the conduit for all of that in the slab itself, right up to the position where the desk will be, and also bury other conduit in the slab, going from everywhere to everywhere, like we did in Tom's studio: http://spartanew.digistar.cl/Forum/view ... p=354#p354 and here: http://spartanew.digistar.cl/Forum/view ... p=378#p378 (also other posts following that).

Conduit is cheap, embedding it in the concrete before the pour is simple (but do read the caveats I gave Tom about it floating!), and it gives you great flexibility when it comes time to cable everything together. Run conduit for electrical power as well, to provided power wherever it might be needed. And run extra parallel conduit at each point, for future expansion, or in case the original one is damaged during construction. It's just PVC, and it doesn't cost much, so even if you never actually use it, it's not a big deal. But if you do need to run extra stuff in the future, it's fantastic to have the conduit there, ready to do that. Run several sizes: big ones for the snakes to the stage box panels, smaller ones for "other stuff", and for electrical power.

- Stuart -



Dr Space
New Member
Posts: 8
Joined: Wed, 2019-Sep-25, 05:47
Location: Portugal
Contact:

Multichannel DIs

#3

Postby Dr Space » Wed, 2020-Feb-26, 14:51

Hello Stuart..... They are going to start very soon with tearing down the ruin and the plan for the foundation that the contractor has now does not include having anything in the foundation. Can't all of these cables just run in the walls? My time is running out to make any changes and I would have to have an exact plan of how and where these conduits were to go if I am going to pull this off. I think it is actually too late to do this. Glad you agree it is ok to put some DIs in the wall with the XLR channels in the walls.

Thanks
scott



Avare
Active Member
Posts: 62
Joined: Fri, 2019-Sep-27, 05:36
Location: Hamilton, Ont

Multichannel DIs

#4

Postby Avare » Thu, 2020-Feb-27, 22:09

Dr Space wrote:Source of the post Hello Stuart..... They are going to start very soon with tearing down the ruin and the plan for the foundation that the contractor has now does not include having anything in the foundation. Can't all of these cables just run in the walls? My time is running out to make any changes and I would have to have an exact plan of how and where these conduits were to go if I am going to pull this off. I think it is actually too late to do this. Glad you agree it is ok to put some DIs in the wall with the XLR channels in the walls.

Thanks
scott
In the floor is more direct runs and cheaper. You have a good plan for working where to put them. You have followed my tagline.

Enjoy!


Good studio building is 90% design and 10% construction.

User avatar
Soundman2020
Site Admin
Posts: 371
Joined: Thu, 2019-Sep-19, 22:58
Location: Santiago, Chile
Contact:

Multichannel DIs

#5

Postby Soundman2020 » Thu, 2020-Mar-05, 13:54

Avare wrote:In the floor is more direct runs and cheaper. You have a good plan for working where to put them. You have followed my tagline.
:thu: Everyone should follow Andre's tag line, always.

- Stuart -



User avatar
Soundman2020
Site Admin
Posts: 371
Joined: Thu, 2019-Sep-19, 22:58
Location: Santiago, Chile
Contact:

Multichannel DIs

#6

Postby Soundman2020 » Thu, 2020-Mar-05, 14:19

Update for the rest of the forum: Scott and I have been talking by e-mail as well, but I'll just add on some of what we discussed here, for continuity:

Dr Space wrote:Can't all of these cables just run in the walls? My time is running out to make any changes and I would have to have an exact plan of how and where these conduits were to go if I am going to pull this off. I think it is actually too late to do this.
Yes, you could run most of it in the walls, but as Andre mentioned, running in the floor means shorter runs, and it's cheaper and simpler in the long run.

The one place where it makes the most sense to run things in the floor, is to the desk. The console and outboard gear that you'll have in the desk needs to be connected all over the place, and since the desk sits out in the middle of the floor, it makes sense to run several large conduits to that, so there's no cables laying on top of the floor.

Also, use way more conduit than you need: it is chap and simple to install, and you never know when you might need to run additional cables in the future. So for each place where you figure you need one conduit, run three of them and leave two empty. It does happen that one conduit might get damaged during the concrete pour, and become unusable, so having a couple of spares is a a good thing. (been there, done that!).

You can place the conduit in the slab form-work, and tie it down to the steel mesh. If you don't anchor it, then it will float up in the wet concrete to the surface, ... :shock: ... so tie it down firmly. You also don't want it to move if a careless worker kicks it. If there's no steel mesh or rebar in the slab (which might be the case, especially if it's just a screed layer on top for the floor), then use duct tape to tape the conduit down to the insulation or vapor barrier plastic. You could place a few small rocks around it, to weight it down, if all you have is the 6 mil plastic down there and nothing else. I've never done it myself, but I have heard of people threading some metal chain through the conduit too, to add weight, then pulling that out once the concrete is set.

A couple of extra points here:

  • Put "fish tape" in every conduit while you are installing it. "fish tape" has nothing at all to do with fish, and usually isn't even tape either! It's just some type of strong "string" that you use to pull the actual cables through when the time comes. Often it is semi-flexible steel, nylon, or fiberglass on a roll. (see here: https://en.wikipedia.org/wiki/Fish_tape ) You thread it into the conduit as you are installing it, and leave both ends poking out with a little extra looped around. Then when the time comes, you attach the wiring to one end of the fish tape, and pull on the other end to guide it through the conduit. There are also "wire pulling lubricants" that you can us if things get too tight.
  • Use only GENTLE curves in the conduit! Don't make very tight bends. If you do, you'll have a really hard time trying to get the wring through. So use only broad radius bends. I often use a large bucket as a guide for the radius when I'm bending conduit.
  • To bend the conduit: if you are using typical PVC electrical conduit, you heat it until it softens a little and is pliable, then bend it to any shape you want. However, when you try to bend it with just your hands, it usually kinks, twists, mangles and collapses in on itself! And ends up looking like this:
    conduit-collapsed..jpg
    Bad! So you need something called a "bending spring":
    conduit-bending-spring-3.jpg
    conduit-bending-spring-3.jpg (32 KiB) Viewed 1078 times
    conduit-bending-spring-3.jpg
    conduit-bending-spring-3.jpg (32 KiB) Viewed 1078 times
    . That's just a flexible metal spring that you push down inside the conduit before you heat it. The diameter of the spring is just a little smaller than the diameter of the conduit, but it is sold according to the conduit internal diameter. So if you use 20mm conduit, then get a 20mm bending spring: it will be a bit smaller than 20mm, but that's correct: it needs to be a loose fit inside, so you can push it in. Attach a piece of wire, or strong string to the loop on the end BEFORE you put the spring in the pipe! You use that to pull it out again after it is bent.
    conduit-bending-spring-inside-with-string.jpg
    conduit-bending-spring-inside-with-string.jpg (30.12 KiB) Viewed 1076 times
    conduit-bending-spring-inside-with-string.jpg
    conduit-bending-spring-inside-with-string.jpg (30.12 KiB) Viewed 1076 times

    I use a blowtorch on a very low setting to heat the conduit just enough so it can be bent, then bend it around the bucket with the spring inside, and you get a very nice smooth curve. But do be careful! Playing with fire is dangerous. And if you get the conduit a bit too hot with the blowtorch, it will discolor, char, and even burn. Practice on scrap pieces first... You can also use a heat gun, or even a hair dryer, to heat it up. It is safer to use a heat gun, but it takes longer to heat.
    conduit-plus-spring-plus-heat-gun.jpg
    heating-and-bending-pvc-pipe.jpg
    heating-and-bending-pvc-pipe.jpg (38.72 KiB) Viewed 1069 times
    heating-and-bending-pvc-pipe.jpg
    heating-and-bending-pvc-pipe.jpg (38.72 KiB) Viewed 1069 times

  • On the other hand, if you are using metal conduit, then you need a different type of bending spring that is flared at one end or both ends, like this,
    spring-tube-bender_flared-outside.jpg
    ... and goes OUTSIDE the pipe, then you just bend it around your knee:
    conduit-bending-spring-outside-flared-for-metal-on-knee.jpg
    ... or you need one of these "pipe bender" tools:
    pipe-bender.jpg
    pipe-bender.jpg (17.34 KiB) Viewed 1076 times
    pipe-bender.jpg
    pipe-bender.jpg (17.34 KiB) Viewed 1076 times
    pipe-bender-3.jpg
    pipe-bender-3.jpg (5.7 KiB) Viewed 1076 times
    pipe-bender-3.jpg
    pipe-bender-3.jpg (5.7 KiB) Viewed 1076 times

  • Make the conduit too long! Leave a section poking out the floor at both ends. You can always cut it down to the right size later. It is easier to see when it pokes up many inches above the floor, and is less likely to get damaged.
  • Before the concrete pour starts, plug the ends of the conduit with rags or newspaper stuffed down inside a bit. You do not want concrete, water, dust, or debris getting inside the pipes! Keep that in place until the very end, when you are actually read to pull the wires through.
  • As soon as the concrete is set, put upturned buckets over the ends of any conduit that pokes up through the floor, and put a heavy brick on top. That's to protect the conduit from careless workmen. It isn't very strong, so if you kick it or drop a tool on it, it will crack. The bucket is there to protect it, and the brick is there to hold the bucket down. I have also been known to duct-tape the bucket to the slab... :)

If I think of any other pointers, I'll add them here, but those ones will make your life easier.


- Stuart -



Avare
Active Member
Posts: 62
Joined: Fri, 2019-Sep-27, 05:36
Location: Hamilton, Ont

Multichannel DIs

#7

Postby Avare » Fri, 2020-Mar-06, 01:56

Great stuff! I can not judge what the progress is, but before its too late do the mic and line level runs with AES/EBU cable.


Good studio building is 90% design and 10% construction.


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest